top of page
  • Christer Persson

Arrivée over there

Höstrybsen Arrivée har nu för första gången anlänt till Kanada. Den provas tillsammans med några höstrapssorter i Woodslee i södra Ontario, mellan Lake St Clair och Lake Erie. På bilden syns att Arrivée växer snabbare än höstrapssorterna.


Publiceras med tillstånd av Eric Page, Agriculture and Agrifood Canada.

Den helt dominerande oljeväxten i Kanada är vårraps. Det odlas lite höstraps i sydligaste Ontario men vintrarna kan vara kalla och man behöver sorter med bättre vinterhärdighet. Agriculture and Agrifood Canada (AAFC) arbetar med att prova sorter och odlingsteknik för att öka överlevnaden. En förhoppning är att höstrybs ska göra odlingen säkrare.

AAFC provar också att skörda två grödor samma år. I södra Ontario är växtsäsongen tillräckligt lång för att odla sojabönor. Man testar att så sojabönor i början av juli strax efter skörden av höstraps. Sedan hoppas man skörda sojabönorna i oktober. Det går ibland, men man vill gärna ha en tidigare höstoljeväxt så att man kan så sojabönorna ett par veckor tidigare. Här hoppas vi att höstrybsens tidigare mognad ska möjliggöra det.
Comments


bottom of page